Dupa Histerectomie Totala Se Mai Face Papanicolau

Dupa o histerectomie totala, multe femei se intreaba daca mai este necesar sa faca testul Papanicolau. Raspunsul este da, chiar daca aceasta procedura a implicat indepartarea uterului si colului uterin.

Testul Papanicolau este un examen ginecologic important si este recomandat pentru toate femeile, indiferent daca au sau nu uter. Scopul acestui test este de a detecta schimbari celulare anormale care pot indica prezenta cancerului cervical sau alte probleme de sanatate.

Deoarece in timpul unei histerectomii totale se indeparteaza uterul si colul uterin, femeile care au suferit aceasta procedura nu mai prezinta riscul de a dezvolta cancer cervical. Cu toate acestea, ele mai pot fi expuse la riscul de a dezvolta alte tipuri de cancer sau boli precancerogene.

Prin urmare, chiar daca nu mai exista riscul de a dezvolta cancer cervical, testul Papanicolau poate fi necesar pentru a detecta semnele altor afectiuni, cum ar fi cancerul ovarian sau endometrial. De asemenea, testul poate fi necesar pentru monitorizarea pacientelor care au avut in trecut probleme cu colul uterin sau au fost diagnosticate cu HPV (virusul papiloma uman).

In cazul in care pacienta a suferit o histerectomie totala si nu mai are colul uterin, medicul poate recomanda un alt tip de examinare ginecologica, cum ar fi examenul Pelvic sau testul Pap de canal anal.

Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre testul Papanicolau si daca este necesar sa faceti aceasta procedura. De asemenea, asigurati-va ca programati examinari ginecologice regulate si discutati cu medicul dumneavoastra orice schimbari sau probleme de sanatate pe care le-ati observat.

In concluzie, chiar daca o femeie a suferit o histerectomie totala, testul Papanicolau poate fi necesar pentru a detecta alte afectiuni ginecologice precum cancerul ovarian sau endometrial. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre necesitatea de a efectua aceasta procedura si sa efectuati examinari ginecologice regulate pentru a monitoriza starea dumneavoastra de sanatate.